Skład:
- kapusta pekińska
- kiełki fasoli mung (ja użyłam z puszki)
- 4-5 rzodkiewek
- słonecznik (najlepiej delikatnie podprażony)
-cebulka najlepiej dymka lub pęczek szczypioru
Sos:
- olej słonecznikowy Zielony Nurt
- ocet winny
- odrobina musztardy
- sól do smaku
- szczypta bazylii, oregano
Kapustę pekińską, rzodkiewkę, cebulkę/szczypior siekamy, dodajemy kiełki fasoli mung oraz słonecznik. Przygotowujemy sos- zachowując proporcję 3:1 (olej:ocet) mieszamy olej słonecznikowy z octem winnym. Następnie dodajemy musztardę, bazylię, oregano mieszamy do uzyskania jednorodnej emulsji i kosztujemy. Dodajemy sól, ewentualnie można dodać nieco soku z cytryny.
Gotowe.
Ze swojej strony dodam, że warto wybrać olej dobrej jakości- ja postawiłam na Zielony Nurt, który ma fantastyczny aromat, dzięki czemu idealnie podkreśla smak sałatki...o bardzo korzystnym działaniu na nasz organizm nie wspomnę. Jest to produkt tłoczony na zimno, dzięki czemu w pełni zachowuje, zarówno walory smakowe jak i właściwości pro-zdrowotne.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńApetyczna :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie,może przekonam się do kapusty pekińskiej wkońcu :)
OdpowiedzUsuńRównież mam ten olej - u mnie bardzo fajnie się sprawdził do włosów!:)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji sałatki jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis :)
omnomnom :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie sałatki :)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie ją wypróbować!
Sałatka musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kapustę pekińską, będę musiała wypróbować ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis , jestem ciekawa smaku tej sałatki ;)
OdpowiedzUsuńmnim mniam :D Jestem sałatkożerna i na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńSałatka musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńMasz jeszcze jakieś pomysły na sałatki z tym olejem? Chętnie bym go w końcu wypróbowała
OdpowiedzUsuń